26. heinäkuuta 2016

Iso hali ja muuta koettavaa Asuntomessuilla Pruukinrannassa

Nyt on äärimmäisen hyvä hetki lähteä lähempääkin katsomaan, miltä Pruukinrannassa näyttää. Seinäjoen Asuntomessut ovat vielä käynnissä, joten yksityispihoilla ja talojen läheisyydessä voi kierrellä ja katsella vaivautumatta ja häiritsemättä alueelle piakkoin muuttavia asukkaita.

Olen käynyt jo aikaisemmin tutustumassa messutaloihin, ja nyt lähdin katselemaan erityisesti alueella esiteltävää taidetta. Oppaakseni lähti kollegani Annika, joka on ollut keväästä asti töissä messuilla ryhmävierailujen koordinaattorina.

Heti varsinaisen asuinalueen alussa tulijaa tervehtii kansainvälisesti palkitun seinäjokisen muotoilija, taiteilija Päivi Rintaniemen kolmemetrinen teos A Big Hug, vapaasti suomennettuna Iso hali. Pakkohan sitä oli käydä halailemassa. Teos jää paikalleen pruukinrantalaisten iloksi.
ISO, ISO HALI. Kaupungin viestintäpäällikkö Krista Rintala ikuisti Annikan (vas.) ja minut veistosta halailemassa.

Päivi Rintaniemen A Big Hug on vastustamaton.

Lasten ja nuorten taiteellinen panos näkyy eri puolilla aluetta. Hellyttävät liikennemerkit on ideoitu ja toteutettu Taidekoulu Oivassa. Sääli, että upeasti oivalletut Merkkien kieli -liikennemerkit eivät voi jäädä paikalleen messujen jälkeen. Näitä liikennemerkkejä olisi niin mukava noudattaa!
HALIWOOD

PYSÄHDY RAKKAUDEN NIMESSÄ
ORAVANPYÖRÄILY KIELLETTY


TUOLILEIKKI. Tällä alueella käydän tulevat pihaparlamentit. 

Näppi-käsityö- ja muotoilukoulun oppilaat ovat toteuttaneet pikku aukiolle Tuolileikki-teoksen, johon tulevat asukkaat ovat kovasti ihastuneita. Teos on jo saanut uuden, epävirallisen lempinimenkin: Parlamentti. Tälle aukiolle aiotaan ilmeisesti tulla pitämään yhteisiä asukaskokouksia. Näppiläisten kädet ovat muovanneet järven ja talojen väliseen pikku metsikköön myös Paikan henkien maailman.

KYRKÖSNORPPA

KANTOTUOLI


Puukerrostalo Mäihän takana on Elina Lindin Tervahauta, jonka puulavoilla asukkaat voivat myöhemminkin viljellä yrttejä ja hyötykasveja – miksei tietysti kukkiakin.

Hyötykasvit vihannoivat tervantuoksuisissa kasvulavoissaan.

Erittäin puhutteleva maamerkki on Periskooppi-torni Kyrkösjärven rannassa. Sen peilimaailma kannattaa käydä itse kokemassa. Tornista on mukava katsella järvelle ja sen hiekkarannalle. Rannalla on muuten todella tyylikkäät, pelkistetyt penkit! Messujen jälkeen kaupunkilaiset voivat taas ulkoilla Vapaasti Kyrkösjärven rannalla ja tutustua Periskooppiin. Sen pääsuunnittelija on seinäjokinen arkkitehti SAFA Anssi Lassila, vuoden 2015 Finlandia-arkkitehtuurikilpailun voittaja.

Periskooppikuva Annikasta, minä kiipesin ylhäälle ja hän jäi alas viittilöimään.

Periskooppiselfie peilin kautta.
Rannan penkki. Yksinkertaisesti tyylikäs.


Myös muuta kuvataidetta on esillä eri puolilla messuja: esimerkiksi Mäihän asuntomessutoimistossa käydessään messuvieraat voivat tutustua Seinäjoen Taiteilijaseura ry:n  töihin. Samoin Messuravintola Casselissa on useita taiteilijaseuralaisten töitä. Teosluetteloja saa ainakin Mäihästä.

Kun käyt messuilla, muista katsella ympärillesi ja nauttia taiteen tarjoamasta ilosta.

Halataan kun tavataan!

Seinäjoen Asuntomessut avoinna 7.8.2016 asti joka päivä klo 10–18.
Lisätietoa löydät parhaiten: http://asuntomessut.fi/ 

Muotoilija, taiteilija Päivi Rintaniemi: www.amfora.fi

Näppi-käsityö- ja muotoilukoulu: www.taitoep.net/nappi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti