21. syyskuuta 2015

Pappilan puutarhassa

Pietarsaaren kauniissa kaupungissa on suloinen keidas, rovasti Aspegrenin 1700-luvulla perustama hyötypuutarha. Sen raamatullisessa rauhassa kasvavat monet ikivanhat yrtit ja kukat. Puutarhassa on hauska tuoksutella kukkia ja yrttejä ja lukea kylttejä, joissa kerrotaan kasvien käyttötarkoituksesta Raamatun ajoilta asti. 


Viikunanlehdille on ollut käyttöä ammoisista ajoista alkaen.

Aspegrenin puutarha on entisöity alkuperäisen mallin mukaisesti useiden rahastojen ja
julkisen rahoituksen avulla.


Rypäleistä viiniä, lehdistä kääryleitä.
Mikäpä oli nauttiessa myöhäiskesän leppeästä säästä ja seurata eräitä, jotka ahkeroivat piittaamatta mitään sunnuntaista ja lepopäivästä.


Vuokko löysi puutarhasta kutsuvan penkin.Sunnuntaisella retkellämme emme päässeet sisälle Aspegrenin säätiön kunnostamaan pappilaan emmekä siellä sijaitsevaan kahvilaan. 

Puutteen korvasi onneksi pappilan pihan edustalta alkava laaja ja monimuotoinen siirtolapuutarha. Keskustelimme siellä hyvän tovin omaa palstaansa kunnostavan rouvan kanssa. Lähtiäisiksi saimme evääksi kirpakan punaiset retiisit.
Tähän rakennusperintökohteeseen on tultava uudelleen ensi kesänä ja arkipäivänä! 

Pappila on kunnostettu juhla-, kokous- ja koulutuspaikaksi runsas vuosi sitten. Aspegrenin säätiö sai hiljattain tunnustuksen ja rahalahjoituksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennusperinnön vaalimisesta sekä Otto A. Malmin lahjoitusrahastolta että Ebba Brahe samfundetilta. Kaksikerroksisen pappilan kunnostus on maksanut 1,7 miljoonaa euroa.

Pappilan kahvila on ennen kaikkea kesäkahvila, mutta sieltä voi varata tarjoilut ryhmille myös muina vuodenaikoina. 

ROSENLUND
Rosenlundin pappila
Aspegrenin Puutarha
Pietarsaarenseudun kotiseutumuseo
Puutarhakatu 6A-C

68600 PIETARSAARI
http://www.rosenlund.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti