21. syyskuuta 2015

Ylistarossa entisaikojen somessa

Voiko Ylistarossa eksyä?
Johannyttoki.

Etsimme taannoin ystäväni Vuokon kanssa Kriikun Wanhaa Vesimyllyä osoitteesta Kaukolanraitti 71. Navigaattori ja puhelimen kartta osoittivat vähän sinne päin, jonnekin kuivalle maalle. Sen verran meissä on vanhaa tietäjää, että osasimme etsiä myllyä veden ääreltä. Ja sen verran sitkeää sissiä, että mylly ankaran eestaasajelun jälkeen löytyi ja sen uumenista aivan mainio kesäkahvila.

Meidän käyntimme osui kovin viileään päivään, mutta mukava kahvilan emäntä lämmitti mieltä ja – harvinaisen edullinen –  kuuma kahvi & voileipä lämmittivät kroppaa. Voin silti kuvitella, miten vilvoittavaa on kuumina kesäpäivinä nauttia hirsirakenteisen myllyn kahvilassa kotitekoisia herkkuja.

Myllyn omilta nettisivuilta löytyy lisää kuvia sisältä ja ulkoa.


Nettisivuilta löytyy tieto, että yli satavuotias mylly on edelleen Kriikun perustajasuvun omistuksessa. Mylly järjestää jauhatusnäytöksiä tilauksesta, ja ilmeisesti silloin tällöin yleisönäytöksiäkin. Jonakin päivänä tahtoisin päästä itsekin näkemään, miten viljaa jauhetaan vanhoilla menetelmillä.

Kylämyllyt ovat entisaikojen sosiaalinen media; siellä ihmiset tapasivat toisiaan ja vaihtoivat pitäjän uutiset ja kuulumiset. Nyt kun kokous- ja juhlapaikkana toimiva Kriikun mylly elvyttää muutenkin vanhoja perinteitä, muistakaa varata mennessänne riittävän mehevää jutunjuurta.

Mylly sijaitsee Ylistaron keskustassa suojellun, vapaana virtaavan Kyrönjoen Kirkonkosken rannalla. Jos haluatte löytää suoraan kohteeseen, myllyn nettisivuilta löytyvä kartta opastaa perille.

Kannattaa ajella muutenkin Ylistarossa molemmin puolin jokea; siellä Kyrönjoen rannat ja kosket pääsevät oikeuksiinsa luontevana osana asuttua maisemaa.


Kriikun Wanha Vesimylly
Kaukolanraitti 71 / Kirkonkoski
61400 Ylistaro
www.kriikunmylly.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti