30. kesäkuuta 2016

Kurikassa kukoistaa sähköinen puisto

Kävimme ystäväni Vuokon kanssa tutustumassa Kurikassa sijaitsevaan Jyllinkosken Sähköpuistoon.
Vaikka en suurista koneista paljoa ymmärrä – tai ehkä juuri siksi – vanha ja toimintakuntoon saatettu laivadieselmoottori tekee vaikutuksen. Sen kokoluokka on vain niin hätkähdyttävä.


Osattiin sitä ennenkin


Jään vain ihmettelemään, miten valtaisa, noin 20 000 kiloa painava, Tukholmassa valmistettu dieselmoottori on tuotettu vuonna 1912 perustettuun sähkölaitokseen. Osina tietenkin, mutta voin kuvitella että 4 000 kiloa painava vauhtipyörä on saattanut jo yksistään olla vaativa siirreltävä. Lisäksi moottorin asentajien on ollut otettava huomioon se, että käydäkseen koneen oli oltava täysin suorassa. Rakennus, johon masiina koottiin, tarvitsi myös koko koneen painon kestävät perustukset. 

Pari vuotta sitten taitavat miehet saivat koneen korjatuksi ja jyräyttivät sen käyntiin. Olisipa hienoa olla paikalla, kun se tapahtuu seuraavan kerran!

Tällä dieselmoottorilla tasattiin kovimpia sähkönkulutuspiikkejä niin, että kurikkalaiset saattoivat paistaa joulukinkkunsa, hoitaa puintiaikona tappurityöt ja selvitä kovimmista pakkaskausista. Jyllinkosken Sähkö hoiti parhaimmillaan yli 15 kunnan sähköntuotantoa. Sittemmin yhtiö siirtyi osaksi Fortumia, ja nyt Sähköpuiston aluetta hallinnoi Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry. 

En edes yrittänyt kuvata kokonaista konetta. Tässä yksityiskohtia moottorista ja moottorin ympäriltä. Kaunista järeällä tavalla.


Museoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Ossi Puska tuntee dieselmoottorin sielunelämän läpikotaisin.

Radioiden historiaa kaikessa kauneudessaan


Informaatiotekniikka on saanut vanhasta sähkölaitoksesta reilut tilat, joissa voi ihmetellä muun muassa radiolaitteiden historiaa. Vanhimmat teollisesti valmistetut radiolaitteet on rakennettu 1900-luvun alussa. Radioiden muotoilu on noudattanut aikansa sisutuksen ja arkkitehtuurin virtauksia. Museossa onkin hauska arvuutella, miltä vuosikymmeneltä kukin laite on peräisin.
Lehtoluontoa kosken rannalla

Jos sähkölaitoksen ja informaatiotekniikan jälkeen kävijässä riittää vielä virtaa, kannattaa tehdä luontoretki Sähköpuiston ympäristöön. Mikä upea luontoelämys siellä odottaakaan! Vapaana virtaavassa koskessa on korkeuseroa yli 12 metriä ja pituutta 400 metriä. Tätä kaikkea voi ihailla korkealta kalliolta. Lisäksi luonto tarjoaa yllätyksen eteläpohjalaisellekin kävijälle: lehtoa, missä keväällä ja varhaiskesällä voi ihailla vaikka kevätlinnunsilmän kukintaa. Suloinen kevätlinnunsilmä on minulle itselleni tuttu eteläisen Suomen keväisenä kaunistajana.
Jyllinkosken sähkölaitosmuseon historiaan ja luontokuviin voi tutustua Facebookissa: https://www.facebook.com/jyllinkoski/

Ohessa linkki karttaan, josta vöi löytää Jyllinkosken luontoreitin. Tänne pitää päästä ihan uudelle Teeretkelle: 
http://www.kurikka.fi/files/Kuvitus/Jyllinkosken_luontokartta_16062016.jpg

Erikseen sovittavat esittelykierrokset ovat antoisa kokemus!

Edit: lisätty kuva 25.7.

2 kommenttia:

 1. Tälläästä lisää hieno juttu

  Markku m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskia paljon, Markku! On ollutkin pitkiä taukoja välillä, mutta jos näitä juttuja on mukava lukea, niin se innostaa kirjoittamaankin.

   Poista