25. huhtikuuta 2016

Neiti Aika pysähtyi Ilmajoelle

Ilmajoen keskustassa on komea funkisrakennus, entinen Säästöpankin talo, jonka sisuksista löytyy aivan upea puhelinmuseo. Sen perusti vuonna 2007 silloinen Vaasan Läänin Puhelin Oy.

Museon esineistöä on ollut kokoamassa ja luetteloimassa Olavi Hyvönen, joka ehti palvella puhelinyhtiötä 47 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään. Hänen yhteystietonsa sain Anvialta, kun etsin henkilöä, joka voisi tulla esittelemään museota. Parisen päivää sitten tein sinne retken ystäväni Vuokon kanssa.


Ilmajoen puhelinmuseo sisältää vaikuttavan kokoelman puhelin- ja teletoimintaan liittyvää esineistöä yli sadan vuoden ajalta. On puhelinkeskuksia, lehdistön käytössä olleita kaukokirjoittimia, puhelinkoneita, asentajien työkaluja, asiakirjoja. Ja Neiti Aika

Neiti Aika –laitteita otettiin käyttöön 1940-luvulta lähtien. Neiti Aika -laitteisto vuodelta 1949 ja sen alkuperäiset äänikiekot ovat yksi Ilmajoen puhelinmuseon erikoisuuksista. Laitteita valmisti Ericsson. Ilmajoen puhelinmuseossa selviää, että Neiti Aikoja olivat muun muassa Yleisradion rakastettu kuuluttaja Kaisu Puuska-Joki ja hunajaääninen näyttelijä Maija-Liisa Soinne. Kaisu Puuska-Joki kävi Yleisradion tietojen mukaan äänittämässä kellonajat levylle Ruotsin puolella. Lapsena minuun teki suuren vaikutuksen äidin kanssa soitettu puhelu Neiti Ajalle, joka lateli kellonaikoja kymmenen sekunnin välein. 


Olavi Hyvösellä on tarina jos toinenkin kerrottavanaan vanhoista tekniikoista ja myös ihmisistä, jotka palvelivat muun muassa puhelinkeskuksissa. Oli esimerkiksi muuan Kainaston Fiike, joka hoiti puhelinkeskusta. Sunnuntaisin hän tapasi käydä kirkossa, mutta sopi sitä ennen, missä talossa hoidettiin sillä välin keskusta. Niinpä puhelinlinja kytkettiin kirkonmenojen ajaksi suoraan palokunnan ja kyseisen talon välille.Meidän retkemme oli nyt poikkeuksellinen, sillä seuraamme liittyi sanomalehti Ilkan valokuvaaja Jouko Hänninen. Hän otti lehtiartikkelia varten kuvia siitä, kun minä otin kuvia museosta. Olavi Hyvösen esittelykierros teki vaikutuksen meihin kaikkiin.


Puhelinmuseoon pitää sopia opastusaika. Tähän museoon kannattaa tulla vain ajan kanssa. Nukkuuhan Neiti Aikakin täällä lasivitriinissään ruususen unta.

Vuokko, Olavi Hyvönen ja Ilkan valokuvaaja Jouko Hänninen tutkivat vitriiniä,
jossa on museon aarteistoa.


Kaikenlaisia vimpaimia

Neiti Aika eli täsmäaikaa, ja puhelinlaitoksen kaappikellon pitkävartinen heiluri
mittasi sitä vähän turhan rauhalliseen tahtiin.


Piuhat piti osata yhdistää nopeasti oikein.

Seinäpuhelimet olivat varsinaisia kaunottaria.

Juhlavuoden malli.
Kaukokirjoitin ylhäällä oikealla. Alhaalla vasemmalla
Toshiba, tämä taitaa olla ihan ensimmäisiä malleja.

Tietsikka niiltä ajoilta, kun sen hinnalla sai hyvän omakotitalon.

Kuvat  © Iina Åman   

Ilmajoen puhelinmuseo
Keskustie 12
Ilmajoki

Vierailut sopimuksen mukaan
Puh. (06) 411 4111 (Anvian vaihde)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti