26. heinäkuuta 2015

Yllätysvieraana Hyvölässä

Halusimme Annikan kanssa nähdä Hyvölän Talon. Navigoimme Ähtärin teillä kohti maatilamatkailukohdetta. Äkkiä ilmestyi näkyviin sellainen kansallisromanttinen näky: viljelysmaiden ja luonnon ympäröimä pihapiiri, heleänkeltainen päärakennus, iso kivinavetta ja punamultaiset aittarakennukset. Taustalla kimmelteli järvi. Kumpupilvet taivaalla täydensivät Suomi-filmi-vaikutelmaa.

Niin, todettakoon tässä vaiheessa, että tämä ei ole maksettu mainos.Tila on ollut Hyvölän suvun hallussa vuodesta 1610.


Noin 100-vuotias päärakennus tarjoaa viihtyisät majoitustilat ja pitopaikan.

Päärakennuksen avoin ovi kutsui astumaan sisään. Talossa vietettiin selvästi touhukasta arkipäivää. Kesävieraat oli saateltu matkaan, ja keittiöstä kantautui astioiden kilinää.Tuvassa on kesäpäivän tunnelmaa.


Talon emäntä Katriina Hyvölä keskeytti puuhansa ja kutsui meidät yllätysvieraat peremmälle. 

Hän kertoi, että koko maatalon päärakennus on matkailukäytössä. Suuressa tuvassa nautitaan aamiaiset, ja vieraat voivat yöpyä päärakennuksessa ja kesäaitoissa. Majoitustilat riittävät kuulemma 41 yöpyjälle. 

Talo on vuokrattavissa juhla- ja kokokuskäyttöön. Ryhmille tarjotaan kahvi-, ateria- ja kalastuspaveluja.

Kiertelimme tilavissa huoneissa. Pelakuut kukkivat kotoisasti pöydällä ja ikkunalaudoilla. 

Emäntä suositteli tututumista pihapiiriin ja neuvoi meille kävelyreitin rantaan.

Tässä sitä voisi nauttia aamukahvit
hyvin nukutun yön jälkeen.


Leppeä kesätuuli liehuttaa kuivuvaan pyykkiin ihanan tuoksun.


Lämmin kesäpäivä tuo raukean olon.

Matkalla rantamökille seurustelimme hetkisen talon ystävällisen lehmän kanssa. Rantamökki ja savusauna ovat todella kauniilla niemekkeellä, ja mökki vaikutti viihtyisältä ja tilavalta. Hyvölällä on kaksi muutakin rantahuvilaa, joilla me emme käyneet. Niillä on viiden tähden MALO-luokitus, ja ne sijaitsevat lähempänä Ähtärin keskustaa.

On hienoa, että perinteikäs maatila onnistuu jatkojalostamaan alkuperäisestä maatalouden harjoittamisesta tämänkaltaisen elinkeinon. 

Voin vain kuvitella, millaista sopeutumista maaseutuelinkeinojen rakennemuutokset ihmisiltä vaativat. Osa heistä tekee tämänkaltaisia ratkaisuja: lähdetään aktiiviseen muutokseen ja opettelemaan uudenlaista ammattitaitoa. Otetaan isoja riskejä, kehitetään, rakennetaan, tuotteistetaan ja markkinoidaan, tehdään paljon, paljon työtä. Arvostan!

Minunlaiselleni pikkukaupungissa kasvaneelle Hyvölän Talon kaltaiset paikat avaavat ikkunan aitoon maatalon elämään, ja maaseudulla eläneille ne tuovat muistoja menneistä päivistä. Tämä monipuolinen paikka sopii myös lapsiperheiden lomakohteeksi. 

Hyvölän Talo, Kaijantie 133, Ähtäri
www.hyvolantalo.com

Kesäisin aamiaismajoitusta, muina aikoina ryhmille tilauksesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti